Jó, ha tudod, melyek a világ leghosszabb életű állatai, melyekről a Discovery News állított össze egy listát.

oldanimals

A 10-es toplista a lyoni Claude Bernard Egyetemen tanító Yann Voituron szakvéleménye alapján készült el, melyből mi most csak a dobogós helyezetteket emeljük ki.

Az alsügérhez, vagyis a Sebastes borealishoz hasonló, a Sebastidae családba tartozó Sebastes aleutianus 205 évig élhet, így a lista harmadik helyére kerülhetett. (A skorpióhal-alakúak vagy sárkányfejűhal-alakúak rendjébe tartozó családról van szó egyébként a Sebastidae esetében.) A Sebastes aleutianus hal is a Csendes-óceán északi észén fordul elő, Japántól Alaszkáig, az orosz partvidéki Ohotszki-tengertől az Aleut-szigetekig és Kaliforniáig. 
 
A lista második helyén a hatalmas grönlandi bálna található. Ez a sziláscet 211 évig élhet. 136 tonnás súlyát csak a kék bálnáé haladja meg, jóllehet a grönlandinál hosszabb bálnák is vannak a Földön.

A listavezető négyszáz évvel viszont egy óceáni ehető kagyló, az Arctica islandica, amelyet sellőkagyló néven is emlegetnek. A legidősebb sellőkagylóra walesi tudósok bukkantak rá három évvel ezelőtt Izland partjainál - korát 405-410 évre becsülték a bangori egyetem kutatói. (A kagylók életkorát az úgynevezett növekedési vonalaik megszámlálásával lehet megállapítani. Ezzel a módszerrel azt lehet megtudni, hogy hány évig élt az állat, de azt nem, hogy mikor. A növekedési vonalak a mészvázon láthatók, nemcsak a kagylókon, hanem például a korallokon is.)

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/

Az idős állatokról íme még egy érdekesség: