Jó, ha tudod a gyros-ról, hogy bár görög ételnek tűnik, valójában Törökországból származik. Sőt, a gyros nevet Görögországban csak a XX. század második felétől használják.

gyros

Aki evett már gyros-t, biztosan hallotta már azt a kérdést is, hogy "Minden mehet bele?" :) Hát minden azért nem... de jó minőségű hús, zöldség és öntet igen.

A gyros (ejtsd: gírosz) függőleges, forgó nyárson sütött görög húsétel, amely az Oszmán Birodalomból ered. Az elnevezés jövevényszó, a görög "γύρος" gírosz szóból származik, amely gyakran angolos átírás szerint gyros alakban is látható. A görög elnevezés eredeti verziója, a "ντονέρ", a török döner ("forgó") szóra vezethető vissza; a γύρος ennek a tükörfordítása. Az ételt gyakran pitában tálalják szendvicsként, ilyenkor különböző zöldségekkel és öntetekkel ízesítik a húst.

A görögöknél többnyire bárány-, marha-, disznó- vagy csirkehúst használnak az elkészítéshez. Egy forgó berendezésre helyezik a húscsíkokat, és az átsült részeket levágják. Népszerű feltét a vöröshagyma, paradicsom, kígyóuborka, paprika, sült burgonya, többféle szósz és öntet, mint például a dzadzíki.

Magyarországon a görög ízesítéshez hasonlóan szolgálják fel az ételt, amely kiegészülhet különböző savanyúságokkal és öntetekkel, a sült burgonya Athénban és környékén is jellemző.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/

Ezen a görögök is meglepődtek: