Jó tudni, hogy néhány japán szokás miért is terjedt el és mi a magyarázata - így az elhamarkodott ítélkezés és nemtetszés nyilvánítás megelőzhető.

japanese culture

A keleti országok közül talán Japán az, ahol a legérdesebb szokások épültek be a kultúrába. Arról a legtöbben hallottak már, hogy nem használnak papírzsebkendőt, de azt kevesen tudják, hogy ezt mivel magyarázzák. Szerintük illetlenség a testnedveket tartalmazó papírdarabot egész nap magukkal vinni, így az illendőség kedvéért ők inkább szívják az orrukat. Ez meglehetősen kellemetlen lehet, különösen akkor, ha egy kifejezetten csinos fiatal nő tesz így étkezés közben, de ez is a kultúrájuk része.

Ahogyan az is, hogy étkezéskor a mellette lévő poharát mindenki köteles újratölteni, ha kiürült. A sajátjába nem tölthet, és azzal jelezheti, ha már nem kér többet, hogy az utolsó kortyot a pohárban hagyja. Ez utóbbi szabály pedig az ételre is igaz.

További érdekesség, hogy a japánok a lakásaik helyiségeit dinamikusan használják. Mivel Japánban meglehetősen kicsik a lakások, ezért teljesen normális, ha az éjszaka hálószobának használt helyiséget napközbenre átrendezik nappalivá, vagy ha a gyerekszobát használják vendégszobának. Nem ritka, hogy egy lakásban egyáltalán nincsenek falak, így a lehető legrugalmasabban tudják kihasználni a teret.

Forrás: https://mentorfm.hu/

 

Kínában is vannak érdekességek: