Jó tudni, mennyi tapéta kell egy adott méretű falhoz - mert ugye elég ciki, ha nem jut elég belőle.

A tapéták tekercsben kaphatók, melyek méretei adják meg lényegében a választ a kérdésre... a többi már csak egyszerű matematika.

tapeta

Példa: Vegyünk egy 6 m hosszú és 3 m magas falat. A tapétatekercs szélessége 0,53 méter, a hossza 10 m. A hatméteres fal hosszát osszuk el a 0,53 méteres tekercsszélességgel »» 6 : 0,53 = 11,32 (kerekítve 12), vagyis egy ekkora falhoz 12 tapétacsíkra lesz szükség. A végső mennyiség attól is függ, hogy a tapétánk mintás-e. Mintás tapéta esetén ugyanis a  mintaismétlődést - szakszóval rapportot - is bele kell számítanunk. Ez az adat a tapéta csomagolásán van feltüntetve. A rapport rendszerint 0,64 szokott lenni.

A falat tehát felosztjuk 12 csíkra. Mivel egy tekercs hossza 10 méter, kiszámíthatjuk, hány csík jön ki egy tekercsből »» 3 + 3,64 = 6,64 (10 m hosszúságú tekercs esetén ez 2 csík). Jelen esetben tehát egy tekercs 2 csíkhoz elegendő. Mivel egy falra 12 csík kell, összesen 6 tekercsre lesz szükség. Esetenként a feltüntetett rapport 64/32, azaz felváltva kell hozzáadni hol az egyik, hol a másik méretet.

Forrás: https://www.diego.hu/

Szintén otthoni téma: