Jó tudni a Prosecco-ról, hogy a válságot követően az egyik alternatívája lett a francia champagne-nak, mert ár-érték arányban kedvező termék az olasz buborékos ital, amelynek minősége is egyre feljebb tart a prémium kategóriában.

A Prosecco története visszanyúlik egészen a római korig, amikor ismertté vált a glera szőlőfajta, amelyet a Prosecco falu határában termesztettek. A glera egyik gyökere a ribolla gialla szőlőfajta, amelynek boráról a 16. században az a mondás híresült el, hogy hosszabb életűvé válik, aki issza.

prosecco

A Proseccot észak-kelet Olaszországban, Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban állítják elő, két körülhatárolt régiójukban: az egyik a Prosecco DOC, a másik pedig a Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG - utóbbihoz a magasabb minőségű területek tartoznak.

A Prosecco túlnyomó részt az említett glera szőlőből készül, a DOCG kategóriában minimálisan 85%-ban kell ezt a fajtát tartalmaznia. Ezen kívül házasíthatják a helyi verdiso, perera és bianchetta, vagy a nemzetközi pinot noir és chardonnay fajtákkal. 

Ha Proseccot rendelsz egy bárban, és úgy csapolják, mint a sört, biztos lehetsz benne, hogy az italod nem eredetvédett. 2009 óta él a törvény, hogy kizárólag palackban lehet értékesíteni, ha hordóba töltik le, akkor más néven, frizzantenak kell hívniuk.

Forrás: https://www.boraszportal.hu/

És ha sok lenne a Prosecco-ból: