Jó, ha tudod, mi a bacon és a szalonna között a különbség, hiszen a bacon szó magyarul szalonnát jelent, ám számos alkalommal használjuk a bacon szalonna kifejezést.

Nem olyan egyszerű pontosan meghatározni, hogy mi is az eltérés a hagyományos szalonna és a bacon között. Bár ízben és küllemben nem sok különbséget tapasztalhatunk, vásárlás során mégis érdemes odafigyelnünk arra, hogy melyik fajta is kerüljön a kosarunkba.

bacon

Az egyik legfontosabb különbség, hogy a szalonna lehet bőrös, bőrnélküli, illetve jellegzetes alakúra formázott. A sertés bőre alatti elzsírosodott kötőszövetet hívjuk hivatalosan szalonnának, mely önmagában vagy húsréteggel együtt különböző élelmiszertechnológiai folyamatok eredményeként válik étkezésre alkalmassá. Léteznek ízesített (pl. pirospaprikával vagy fokhagymás páclével) szalonnafajták is, azonban a fűszerezés nélküli szalonnák a népszerűbbek.

A császár szalonna a sertés oldalszalonnából készülő pácolt sült, füstölt vagy füstölt-főtt bőrős, húsos szalonna. „A bacon szalonna megegyezik a császár szalonnával, vagyis szintén oldalszalonnából készül, azonban bőr nélküli és általában vékonyabb”- mondta Katona Gergely a Bonafarm Hús Mestere. Rendszerint szeletelt változatban lehet megvásárolni a bacon szalonnát, de táblás, darabolt és kockázott kiszerelésekben is kapható. A bacon-t, más európai kultúrákkal szemben, hazánkban általában nem magában fogyasztják (pl. reggelihez), hanem valamilyen készétel előállításához használják fel, jellemzően. húst göngyölnek bele, kockázva kerül az ételbe, vagy csak íz fokozásához használják fel.

„Akár főételhez, akár friss pékáru mellé választjuk a szalonnát, ügyeljünk, hogy csak is kiváló és megbízható minőségű termék kerüljön kosarunkba és azt otthon a megfelelő (általában +1 - +5 ̊C közötti, hagyományos sózási eljárással kezelt húsok esetében pedig maximum 12-16 °C) hőmérsékleten tároljuk”- mondta a Hús Mester.

Forrás: https://www.agrarszektor.hu/ 

Ha van kedved egy magyaros ételekről szóló kvízhez: