Jó, ha tudod Halassy Olivérről, hogy csonka lábbal is kiemelkedő teljesítményekre képes úszó és vízilabdázó volt.

halassy

Vitéz Halassy Olivér (1909-1946) nyolcéves volt, amikor megpróbált felugrani egy mozgó villamosra, és lecsúszott a lépcsőről, melynek következtében a  bal lábát amputálni kellett. Ez a baleset azonban nem akadályozta meg abban, hogy az UTE úszójaként Európa-bajnok, vízilabdázóként pedig olimpiai- és Európa-bajnok legyen. Olivér összesen 36 bajnoki címet nyert, és 12-szer javított országos csúcsot.

halassyoliver

Fizikai kondíciójára jellemző volt, hogy az 1931-es párizsi Európa-bajnokságon az 1500 méteres gyorsúszás-döntő, és a vízilabda-döntő között mindössze két óra állt rendelkezésére a pihenésre, mégis kiemelkedőt alkotott, hiszen úszásban egyéni Európa-bajnok lett, majd a vízilabda csapattal is elnyerte a címet ugyanazon a napon.

Kiváló sportoló, és remek ember is volt egyben. Utóbbira példa, hogy édesapjától örökölt vitézi gyűrűjét Halassy egy üldözött orvosnak adta, hogy az külföldre menekülésében segítségére legyen. A megszállók elől menekülő embernek azt tanácsolta, viselje a gyűrűt feltűnően, így esetlegesen elkerülhet egy-két váratlan igazoltatást. Barátjának így sikerült is elhagynia az országot.

Olivért 1946. szeptember 10-én agyonlőtték, amikor az apósa autóját védte. Nem volt hajlandó átadni a járművet, erre egyszerűen lelőtték a sofőrrel együtt. Az máig tisztázatlan, hogy az elkövető egy szovjet katonai járőr volt-e, vagy Halassy "csupán" rablógyilkosság áldozata lett.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/

Mi magyarok a vízben jók vagyunk: