Jó, ha tudod a rántott húsról, hogy nem mi magyarok "találtuk fel", hanem az olaszok vagy az osztrákok... legalábbis a szerintük.

Liszt, tojás, zsemlemorzsa és persze az elmaradhatatlan hús, ami az eredeti recept szerint hagyományosan borjú, de ma már lehet csirke, marha vagy sertés is. Ha az első rántott hús elkészítői után kutatunk, akkor az osztrák Wiener Schnitzel és az olasz Cotoletta alla Milanese receptjére találunk rá, melyek igazán csak a körítésben térnek el egymástól. A hasonlóság oka egyben az eredetviták kirobbantója is: mindkét rántott hús változat a Habsburgoktól ered, csak a dinasztia olasz vagy osztrák ága a kérdéses.

rantotthus

Bécsben a 19. század közepén már biztosan lehetett az éttermekben rántott borjúszeletet kapni, viszont az olaszok szent meggyőződése szerint a rántott hús először 1134-ben "tűnt fel" egy egyházi díszebéden, de ezt Ausztriában nem fogadják el. Az osztrákok szerint az "igazi recept" csont nélküli húsfilét tartalmaz, amit a legenda szerint egy osztrák tábornok mutatott be Milánóban az 1860-as években. Szóval mire eljutott a rántott hús Olaszországba, addigra Ausztriában már tovább is fejlesztették: a bécsi császári udvarban gyakran némi aranyport kevertek a panírba "optikai tunningként".

Úgy tűnik azonban, hogy azok a történészek döntik el a vitát, akik szerint már az ókori Rómában is sütöttek panírozott hússzeleteket, melyet a légiók katonái terjesztettek el.

Forrás: https://blog.netpincer.hu/

Eközben a spanyol gasztronómiában: