Jó, ha tudod, hogy a fénycsatorna egy nagy fényvisszaverő képességű, flexibilis vagy merev csövön keresztül vezeti be a természetes fényt a ház belső, ablaktalan helyiségébe.

A ház belsejében fekvő kisebb helyiség bevilágítására ajánlhatók, mely a tetővel közvetlenül nem határos – tetőteres és egyszintes ház esetén is. Ilyenek a fürdőszoba, mosdó, előszoba, gardrób, háztartási helyiség, közlekedő, folyosó. Konyhába, hálószobába és nappaliba nem ez az ideális megoldás.

fenycsatorna

Beépítésére a déli fekvésű tető a legideálisabb. Természetesen a napszak, az évszak, a nap állása és szöge, de még a helyiség falának színe is befolyásolják a bevitt fény mennyiségét.

Maga a fényvisszaverő cső egy 60 W-os izzóhoz képest 14-szer több fényt továbbít a sötét helyiségek felé. A merev csöves fénycsatornák teljesítménye a flexibilis csöves változatokét 6-szor is felülmúlhatja. Ha kedvezőtlen a tájolás és a tetőhajlásszög, csak a merev csöves fénycsatorna ad annyi természetes fényt, mely alatt olvasni, barkácsolni is kitűnően lehet. A merev csöves fénycsatorna 185 cm-es alaphossza toldócsövekkel akár 600 cm-ig bővíthető. A beépítéshez viszont mindenképpen be kell jutni a padlástérbe, ahol elegendő hely áll rendelkezésre a munka elvégzéséhez.

Forrás: http://ezermester.hu/

 

Az otthonnal kapcsolatban...