Jó, ha tudod a cápáktól való félelemről, hogy a vízek királyaival kapcsolatos aggodalmak tévhiteken és legendákon alapulnak.

A vízek királyának tartott ragadozóktól való félelemnek neve is van, amit galeofóbiának neveznek. Az, hogy ennyire tartunk a cápáktól, elsősorban az 1975-ös Cápa című filmnek is köszönhető. Pedig érdemes tisztában lennünk néhány olyan ténnyel, melyek "barátságosabbá" tehetik számunkra ezeket az élőlényeket.

A Földön élő közel 360 különböző cápafaj közül csupán 35-ről tudjuk, hogy valaha emberre támadt... és közülük is csak néhány igazán veszélyes fajt tartunk számon. Érdemes kerülni a fehér cápát, a tigriscápát, a bikacápát és a pörölycápát.

shark

A tengeri fürdőzés során mindössze néhány aranyszabályt kell betartanunk ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat:

  • a vízben ne viseljünk ékszert, ugyanis a csillogás halpikkelynek tűnhet
  • maradjunk a part közelében, mert ide szinte sosem tévednek a veszélyes cápák
  • tilos vérző sebbel fürdeni, úszni
  • ha egy mód van rá, ne alkonyatkor és ne hajnalban merészkedjünk a tengerbe vagy óceánba, mert a cápák általában ilyenkor esznek

 

Ha valaki mégis kísértené a szerencséjét, figyelmen kívül hagyja a fenti intelmeket és találkozik egy cápával, akkor már a gyorsúszás sem segít... jó, tudni, hogy például a makócápa sebessége akár az 56 km/h-t is elérheti.