Jó, ha tudod a világ legkisebb kutyáiról, hogy szinte kizárólag társként tartják őket. A legtöbbjük értelmes és fürge, így megfelelő felügyelet mellett meglepő sporteredményeket is elérhetnek.

Például a német felmenőkkel rendelkező Pomerámiai törpespitz tökéletes választás azoknak, akik egy kistermetű, aranyos állatkát keresnek. Puha szőre és meleg barna szemecskéi a legrosszabb napokon is kárpótolják az embert. Kölyökként úgy néz ki, mint egy életre kelt plüssmackó.

pomeraniai torpespitz

A spitzek eleven, vidám, mozgékony és energikus kutyák. Meglehetősen értelmesek, nagyon szeretnek tanulni, a gazdájukhoz hűségesek, de nem erőszakosak; éberek és szeretnek ugatni. A törpespitz kicsiny termetű ugyan, de nem ilyen benyomást kelt, és egy kicsit túlzottan is magabiztos lehet. A spitzek pontosan tisztában vannak gazdájuk birtokának határaival, és egyedül nemigen merészkednek ki onnan.

Általában jól kijönnek fajtársaikkal, de ha egy másik, (sokkal) nagyobb kutya megtámadja őket vagy erőszakosan viselkedik velük, néha elfeledkeznek szerény méreteikről. Az ilyen egyedeket a gazdájuknak kell megvédenie – saját maguktól. A törpespitz nem igazán jó választás a heves természetű gyerekek mellé, mivel ezeket a kutyákat a túl nagy nyüzsgés és zaj felidegesítheti. A háziállatokkal, például macskákkal valóban problémamentes. Az idegenekkel szemben többnyire éberek, és számukra mindig a család az első.

Forrás: http://www.kutya-tar.hu/