Jó, ha tudod a macskadorombolásról, hogy akár olyan hangos is lehet, mint egy forgalmas útszakasz zajszintje.

A macskák általában két esetben adják ki ezt a mély, berregő-morgó hangot

  • amikor jól érzik magukat, elégedettek, vagy
  • amikor rosszul érzik magukat vagy betegek: a dorombolás nyugtató hatása miatt.

dorombolas

A Wikipédia azt írja, hogy a nőstény macska dorombol szüléskor, és később dorombolva „kommunikál” a kicsinyeivel, illetve a dorombolásnak egyfajta biomechanikus gyógyító mechanizmust is tulajdonítanak.

A kutatások szerint az operációk után a házimacskák esetén kevésbé alakulnak ki komplikációk (például kutyákkal összehasonlítva). A különbözőző frekvenciájú rezgésekkel végzett kutatások azt mutatták ki, hogy a rezgések eltérő módon ugyan, de gyógyító hatással voltak az alanyokra. Ezek szerint a 20–140 Hz frekvenciájú rezgéseknek gyógyító hatása van csontnövekedés, csonttörés, fájdalom, gyulladás, sebgyógyulás, izomnövekedés, ínsérülés, ízületek mozgathatósága esetén.

A macskatulajdonosok azt állítják, hogy amikor együtt vannak a kedvencükkel, sokkal nyugodtabbak, kevésbé stresszesek, egyszerűen jobban érzik magukat. Többek között ezért is javasolják az állattartást vagy az állatokkal való foglalkozást az állatterápia támogatói is: a gondozás és a szeretgetés a legtöbb emberre (és természetesen állatra) pozitív hatással van.

A leghangosabban doromboló cica 67,7 dB-lel jelzi az elégedettségét. Ez a hangerősség nagyjából egy forgalmas útszakasz zajszintjének felel meg, öt méter távolságból hallgatva.