Jó, ha tudod a napról, hogy bár nem létezhetünk nélküle, veszélyeket is rejt magában. A hő és a fény szempontjából vannak olyan dolgok, amikre érdemes odafigyelned.

A nap, az élőlények éltető ereje...

...előnyei között fontos megemlíteni, hogy sugarai nagy hatásfokkal pusztítják el a baktériumokat. Az emberi bőr magába szívja a napfényt és azzal együtt annak baktériumölő energiáit is. Az ideges, feszült ember kiváló gyógyítója. Napozáskor a nap sugarai hozzájuttatják az idegeinket és a szervezetünket a pihenéshez, a kikapcsolódáshoz. A test milliónyi idegvégződése magába szívja a napenergiát és átalakítja a szervezet számára. A szervezet a fényt elektrokémiai energiává alakítja át, ami biokémiai reakciók láncolatát indítja el a sejteken belül. Elősegíti a gyógyulási folyamatokat. Növeli a vér oxigéntartalmát és javítja a test vérellátását. Csökkenti a koleszterinszintet. Hozzájárul a D-vitamin és az erős csontok képződéséhez, csökkenti a vérnyomást.

napozas

A nap viszont ad és el is vehet - bőrünk védelme fontos szempont a XXI. századi ember számára. Gyógyászati szempontból fontos szerepe van annak, hogy az embert vagy más élőlényt érő fény mekkora erősségű, milyen, és mennyi sugárzást tartalmaz. A napfény UV-összetevője az ember számára nagy adagban egészségkárosító. A szokásosnál erősebb vagy tartósabb UV-sugárzás jó és rosszindulatú bőrdaganatokat, kromoszómasérüléseket és más károkat okozhat. A napfényben való tartózkodás káros lehet az arra allergiások számára is.

A rövidebb hullámhosszú UV-C sugarak nagy részét a bolygónkat körülvevő ózonréteg nem engedi át, és a Föld nagy részén a közepes hullámhosszúságú UV-B sugarak is kiszűrésre kerülnek. Ahol viszont az ózonréteg elvékonyodott vagy kilyukadt, ott átjutnak ezek a káros sugarak.