Jó, ha tudod, hogy a napszemüveg széleskörű elterjedését nagy mértékben James Dean-nek köszönheti az emberiség. Az 50-es évek amerikai ifjúságának első számú ideálja vette fel elsőként a filmvásznon, és azóta a stílus és a hódítás egyik elengedhetetlen eszköze.

A napsugárzás az emberi bőrön kívül a szemet is károsíthatja. Tudományos bizonyítékok sora támasztja alá, hogy a szemet érő túlzott napsugárzás az időskori szürkehályog kialakulásának fontos kockázati tényezője. Erős és tartós napsugárzásnak kitett szemünk színlátását vagy az éjszakai látás képességét is veszélyezteti. 
A jó minőségű napszemüveg megfelelő védelmet nyújt a nap káros sugarai ellen. Egy jól takaró napszemüveg véd a levegőben lebegő por, piszok szemcsék és a pollenek ellen is. Vízparton fokozottan érvényesül a károsító hatás, és a szakemberek véleménye szerint még akkor is viselni kell a napszemüveget, amikor éppen nincs direkt napfény, tehát borús az idő.

james dean

Van pszichológiai haszna is a napszemüveg viselésének hiszen a szemek elrejtése hatással van az emberek közötti közvetlen kommunikációra; a napszemüveg viselője hangulatát, figyelmének irányát elrejti a többiek elől, ezáltal viselőjének pszichológiai védettséget biztosít.

Az erős fény ellen a szem állandó hunyorgással védekezik. Ha a fénysugarak mégis elérik az érzékeny szervet, leggyakrabban szemkáprázást okoznak. Ha hosszabb sugárzás éri a szemet, akkor kialakulhat ahóvakság, amely fájdalmas pislogással, erős könnyezéssel jár együtt, az alany szinte vaknak érzi magát. Ám az infravörös sugarak még ennél is nagyobb bajt okozhatnak, ha mélyebbre hatolnak a szövetekben, és károsítják a szemlencsét, illetve az ideghártyát. Ezért különösen fontos a nyári időszakban a napszemüveg, napozáskor a szem letakarása.