Jó, ha tudod, hogy a polarizált lencsét 1937-től ismerjük! A polarizált napszemüveget Edwin H. Land készített először, ő találta fel azt a polarizáló anyagot, amit a napszemüveg lencséjére is lehetett alkalmazni.

Elsőként a vitorlázók és horgászok fedezték fel, hogy ez a bevonat a víztükör zavaró csillogását csökkenti. Manapság a szabadtéri sportot űzők közül sokan, a síelők, biciklizők, golfozók, kocogók, túrázók, de autóvezetők is használják.

polarizalt lencse

Ezen lencsék csak a függőleges irányú fénynyalábokat eresztik át. A jótékony következmények listája hosszú, fontos kiemelnünk, hogy a felületekről, különböző anyagokról visszaverődő vakító fény így nem jut át a lencsén, tehát nem zavarja a látást.

Egy példát említve, a polarizált lencsével készített szemüveg viselője vezetés közben nem csillogó szélvédőket, hanem átlátszó üvegfelületet lát az előtte haladó autó szélvédőjére tekintve..

Röviden megfogalmazva tehát a polarizált lencséjű napszemüveg jobb látást biztosít, mint azok a napszemüvegek, melyeknek a lencséje nem polarizált.