Jó, ha tudod a bicikliről, hogy XIX. századi kifejlesztése után fokozatosan nyerte el a mai formáját... ma pedig már olyan összecsuható változata is kapható, ami esernyő méretűvé alakítható.

A kerékpár egykerekű típusát monociklinek, háromkerekű változatát pedig triciklinek hívják. Kerékpár szavunkat a világhírű magyar sportember, az első magyar úszó, első magyar sportlap alapító és első Balaton-átúszó Szekrényessy Kálmán (1846-1923) alkotta, kiben egyik első hazai kerékpározónkat is tisztelhetjük. A „kerékpár” szó szinonimái: bicikli, bringa, bicaj, bicó, canga, kera, drótszamár.

Bicycle evolution

Gianluca Sada olasz dizájner, megalkotta az esernyő méretűre összehajtogatható kerékpárt. A tervező neve után, The Sada Bike-nak keresztelték el a járművet.

Számos összecsukható bicikli létezik már, azonban a piacon lévő modellek legtöbbször túl kicsi kerekekkel rendelkeznek, ezért korlátozott a sebességük és az úttartásuk, ráadásul a megjelenésük sem az igazi.

osszecsukhatobicaj collage

Rendkívül egyszerűen összecsukható a kerékpár, elég mindössze előretolni a nyerget, majd a kerekeket leszerelve tehető esernyő méretűvé a szerkezet.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/ és https://www.erdekesseg.hu/

Közlekedéssel kapcsolatos érdekesség: