Jó tudni, hogy a zápor és a zivatar miben különbözik egymástól. Sokat hallunk róluk, ezért is érdemes pontosan ismerni a két fogalom közti különbséget.

A zápor nagy mennyiségű esőt jelent, kísérő jelenségek nélkül, a zivatar ugyanaz, de dörgéssel, villámlássál, erős széllel - röviden így lehetne megfogalmazni, mi a különbség a két meteorológiai jelenség között.

storm

A zivatar elektromos kisüléseket, villámokat tartalmazó, zivatarfelhőből hulló intenzív csapadékforma. A záporesőt okozó felhő továbbfejlődése során alakul ki a zivatarfelhő.

A zivatarokat két csoportba oszthatjuk. A kisebb, de gyakran heves "nedves" zivatart csapadék kíséri. A száraz zivatarhoz csak légelektromos tevékenység, illetve átmeneti szélerősödés társul - ad részletesebb magyarázatot a Wikipédia. 

A zápor - adott helyen a csapadékzóna mozgása miatt - rövid ideig tartó, helyi jellegű heves eső. Tornyos gomolyfelhőből, zivatarfelhőből, vagy frontális esőrétegfelhőbe ágyazott konvektív felhőkből eshet. A zivatartól az különbözteti meg, hogy nincsen benne villámlás. Leginkább a nyári félév délutáni óráiban fordul elő.

Forrás: https://infostart.hu/

Az időjárás változása az élőlények méreteire is hat: