Jó, ha tudod, milyen közel jutunk a Naphoz, amikor a NASA új, Parker Solar Probe nevű szondája eléri majd a célját.

Az említett szondát 12 centiméteres hőpajzs védi a hatalmas hőtől és sugárzástól. A Parker Solar Probe közvetlenül a Nap külső légkörébe, vagyis koronájába merül, és több mint 6 millió kilométerre közelítve meg a felszínt, tehát hétszer közelebb jut, mint bármely korábbi objektum. Összehasonlításképp: a Nap és a Föld átlagos távolsága 150 millió kilométer. Eközben több mint 1370 Celsius-fokos hőmérsékletet kell elviselnie.

thesun

A tervek szerint a szonda hét év alatt 24 kört tesz meg a csillag körül, hogy tanulmányozza a korona fizikai jellemzőit. Úgy tűnik, itt történnek azok a fontos jelenségek, melyek hatással vannak a Földre – olvasható a BBC.com portálon. A Nap légköre folyamatosan mágneses anyagot bocsát ki, amely beburkolja a Naprendszert egészen a Plútó mögötti területekig.

A Parker Solar Probe számos műszert szállít, amelyek közvetve és közvetlenül vizsgálják a Napot. A NASA kutatói szerint a 2025-ig tervezett küldetés révén információkat szereznek a Nap működéséről. Az összegyűjtött adatok pontosíthatják a jövőbeli időjárás-előrejelzéseket. Az egyik cél a napszélgyorsulás titkának megfejtése, a másik pedig az, hogy megtudják mi az ok a napkorona magas hőmérsékletének. Nicola Fox, a NASA kutatója elmondta, a Parker Solar Probe olyan napfizikai kérdéseket fog megválaszolni, amelyek több mint hat évtizede foglalkoztatják a csillagászokat.

Forrás: https://www.hirado.hu/

Szintén egy érdekesség a Napról: