Jó, ha tudod, hogy a Föld felmelegedése miatt korábban a melegvérű állatok mérete csökkent.

Korunk gyors felmelegedése újra előidézheti az emlősök méretcsökkenését, viszont ez a "zsugorodás" az embereket nem érinti.

Kb. 54 millió évvel ezelőtt Földünk hirtelen felmelegedésének hatására az egyik korai lóféle állat 14 százalékkal, egy lemurszerű majomféle pedig 4 százalékkal lett kisebb. Az utóbbi méretcsökkenés jelentősségét a kis érték ellenére azért tartják jelentősnek, mert ennek a fajnak az átlagos testtömege az evolúciója során folyamatosan nőtt.

felmelegedes

Tudósok és gazdák megfigyelései alapján bebizonyosodott, hogy az állatok – például a szarvasmarhák – kisebbek lesznek és kevesebb tejet adnak hosszabb felmelegedési periódus idején.

A magyarázat valószínűleg abban rejlik, hogy a felmelegedés hatására szárazzá váló talajban kevésbé növekednek a növények, ez befolyásolja az állatok táplálkozását és az utódok méretét is. Az emlősök és más melegvérű állatok esetében a testméret csökkenése egyfajta védekezés is a hőség ellen.

Kb. 56 millió évvel ezelőtt is volt egy jelentősebb felmelegedés a Földön, amikor 5,8 Celsius-fokkal nőtt a hőmérséklet. Ennek oka - Michael Oppenheimer, a Princeton Egyetem klimatológusa szerint - valószínűleg az óriás növények és állatok tengerfenéken felhalmozódó maradványainak gigantikus metánkibocsátása lehetett.

Forrás: https://tudomanyplaza.hu/

Olvasásra ajánljuk: