Jó, ha tudod a heroinról, hogy eredetileg köhögés elleni gyógyszer volt. Egy brit kémikus, Charles Romley Alder Wright szintetizálta először 1874-ben, a morfiummal végzett kísérletei során.

A heroin az egyik legdurvább keménydrog, az aktív használóit pár év alatt teljesen tönkreteszi fizikailag és szellemileg egyaránt. A szert kezdetben a morfiumfüggők leszoktatására is használták, de volt azonban még egy ennél is meghökkentőbb felhasználási területe: az 1800-as évek legvégén a német gyógyszercég, a Bayer köhögés elleni gyógyszerként dobta piacra, teljesen legálisan. Pár évig nagy sikere is volt: aki szedte, azt nem zavarta különösebben a tüdőgyulladás.

heroin

A heroin nevet is a Bayer marketingesei adták neki, azután, hogy az első tesztalanyok a kérdésre, hogy hogyan tudnák leírni az állapotukat a szer bevétele után, azt válaszolták, heroisch, vagyis hősies.

Felmerül a kérdés, hogy miért a köhögés elleni hatást reklámozta a cég, amikor logikusabb lett volna a fájdalomcsillapító effektre alapozni. Akkoriban a fájdalomcsillapítóknak messze nem volt akkora piaca mint most, ellenben a tüdőgyulladás és a TBC a vezető halálokok között voltak a világon, ezért egyszerűen ez tűnt logikusnak. Ráadásul szájon át fogyasztva a heroin nagy részét lebontja a szervezet és morfiummá alakítja - így lehetett, hogy a hatás, és a heroinfüggőség sem volt közel sem olyan durva a gyógyszert szedőknél, mint a mai intravénás heroinistáknál.

Külön érdekesség, hogy a heroin név a Bayer bejegyzett védjegye volt egészen az első világháborút lezáró versailles-i szerződésig, amikor a győztes antant hatalmak megfosztották a német cégeket a szabadalmi jogaiktól és védjegyeiktől. Így lett a heroin köznév, és az aszpirin is (kivéve Németországot és még vagy 80 országot, ahol továbbra is, illetve újra a Bayer bejegyzett védjegye).

Forrás: https://index.hu/tudomany/