Jó, ha tudod, hogy a ruhaszárítás ma már villámgyorssá is tehető. A Tennesse-ben élő Ayyoub Momen olyan új eljárást dolgozott ki, mely energiatakarékosan szárítja a ruhákat. És 14 másodperc alatt kész a ruhadarab.

Csak Amerikában annyi villamosenergiát emészt fel a ruhaszárítók működtetése, mint Massachussetts állam éves áramfogyasztása, derült ki az amerikai Energiaügyi Minisztériumhoz tartozó EnergyStar számításaiból.

ruhaszaritas

Ayyoub Momen az Oak Ridge National Laboratory munkatársa rájött, hogyan lehet spórolni az áramhasználattal a ruhák szárítása közben. A mozgatható szobai levegőpárásító berendezések alapelvéből kiindulva alkotta meg találmányát. Ezek “magas frekvenciájú rezgéseket használnak arra, hogy a vizet gőzzé alakítsák, anélkül, hogy hőt alkalmaznának”, írta a Business Insider.

A masina, amivel előállt, maximum 14 másodperc alatt szárítja meg a víztől csatakos ruhát, gyakran ennél is gyorsabban. “Ha ugyanezt akarnám elvégezni hővel, 20-40 percbe telne.”

A szárító prototípusa tulajdonképpen egy kör alakú fémedény, ami akkumulátorral működik. A vizes ruhát a tetejére kell helyezni. A ruha láthatóan felizzik és pillanatok alatt megszárad.

Az eszközzel az USA energiafogyasztásának 1 %-át lehetne megspórolni, véli Momen. A GE Appliances K+F vezetője, Venkat Venkatakrishnan “nagy áttörésnek” nevezte az innovációt, így Momen már gyártót is talált találmányára.

Az “ultraszonikus szárító” kereskedelmi forgalomba kerülése előtt tulajdonképpen nem tornyosul akadály, a GE szerint néhány év múlva már éppúgy meg lehet vásárolni a sarki készülékboltban Momen gépét, mint a ma ismeretes szárítókat.

A feladat már csak az, hogy nagyobb példányokat fejlesszenek Momen prototípusából, hogy nagy méretű ruhákat, sőt ruhatömegeket is szárítani lehessen ezzel az eljárással.

Azt még nem tudni milyen áron kínálják majd a gépet. De annyi bizonyos, hogy drágább lesz, mint a jelenleg létező típusok. A felárat a termék az energiaköltségek lefaragásával hozhatja vissza használójának.

forrás: http://www.alternativenergia.hu/